Cees Sluijter

CEES SLUIJTER kunstpottenbakker Zwammerdam

Gerrit de Blanken

Biografie

Keramist Gerrit de Blanken wordt geboren in 1894 in Leiderdorp. In 1910 begint hij met werken bij bloempotten-draaierij Werklust in Leiderdorp. Daarna werkt hij bij verschillende aardewerkfabrieken, waaronder bij Tegel- en Fayence fabriek Amphora in Oestgeest.

Hij is vanaf 1923 zelfstandig pottenbakker met een eigen atelier, achtereenvolgens in Leiderdorp en in Zoeterwoude. De Blanken werkt soms samen met Pieter Groeneveldt (1889-1982) en vervaardigt eenvoudig vormgegeven gebruiks- en sieraardewerk. Hij combineert zijn technisch vakmanschap met artistieke inzichten en ontwikkelt een eigen procedé waarbij hij het glazuur direct op de klei wordt aanbracht.

Zijn doorbraak komt in 1927 na een groepstentoonstelling in De Lakenhal in Leiden. Hij trekt de belangstelling van ’t Binnenhuis en van interieurzaak Metz & Co. die zijn werk rond 1928-1929 opnemen in hun geschenkcatalogus. Vooral zijn schalen en kommen roepen een associatie op met de vroege Chinese keramiek door hun pure verschijningsvorm.

De Blanken vervaardigt uitsluitend gedraaid aardewerk. Zijn werk is sober van stijl, vaak zeer dunwanding. Opvallend is het vaker gebruik van verschillende kleuren voor de binnenkant en de buitenkant van een schaal of pot. Hij voert ook ontwerpen van Chris Lebeau (1878-1945) uit.

Als docent aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten geeft hij jarenlang les aan onder meer Don Kroes, Dick Loef, Jan Oosterman jr. en Henny Radijs. Hij overlijdt in 1961 in Zoeterwoude.

Zijn werk is aanwezig in de collectie van Kunstmuseum Den Haag en Museum Boijmans Van Beuningen.

monogram De Blanken

monogram De Blanken

Referenties

  • M. Singelenberg-Van der Meer. Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940. Zevende druk. Uitgeversmaatschappij ANTIEK Lochem bv. Lochem 2007.
  • www.wikipedia.nl
  • www.canonvannederland.nl
  • Titus M. Eliëns. Het Keramiek Boek. Nederlands vernieuwingsaardewerk 1878-1940. Uitgeverij Waanders bv. Zwolle 2006.

© 2024 Cees Sluijter

Thema door Anders Norén