Cees Sluijter

CEES SLUIJTER kunstpottenbakker Zwammerdam

schrift theorie 1915

schildersopleiding

Tijdens zijn opleiding houdt Sluijter een grijsgroen schrift bij met aantekeningen over de theorie van de schildersopleiding. Daarin veel aandacht voor de keuze van de juiste kwast afhankelijk van het werk en de gebruikte verf. Op de voorzijde van het schrift staat met sierlijke letters:

C. Sluijter Theorie 18.11.15

schrifje CS

Hier een beknopte samenvatting van de inhoud maar vooral weergave van de bijzondere tekeningen die Sluijter hierin maakt als zestienjarige.

 

"Een der eerste vragen die zich voor doet, is wel deze, is voor alle werk dezelfde verf geschikt? Zoo neen, waarmede dient dan rekening gehouden te worden, en welke voorzorgen moeten dan in achtgenomen worden"

Cees Sluijter

 

 

"Verfkwasten, voorzeker een voornaam stuk gereedschap voor den schilder moeten aan verschillende eischen voldoen en met bijzondere zorg worden behandeld en bewaard; zonder goede kwasten is het onmogelijk goed werk te leveren" 

Cees Sluijter

 

 

"De daskwast, zie figuur XVI, een der duurste kwasten die de schilder gebruikt, wordt van het haar van den das gemaakt. Niet zelden wordt het dassenhaar vervalscht, met haar van de geit" 
           
Cees Sluijter

 

daskwast

Met dank aan Sijmen Hijkoop.

 

© 2024 Cees Sluijter

Thema door Anders Norén