Cees Sluijter

CEES SLUIJTER kunstpottenbakker Zwammerdam

Paul en Maria Hobbel

Biografie

Net als Sluijter beginnen Paul en Maria Hobbel ook als leerling bij Chris Lanooy. Wanneer het echtpaar in Laren woont, gaat Sluijter rond 1920 met hen samenwerken; eerst als hun assistent tot hij in 1932 verhuist naar Spoorlaan 10 in Zwammerdam.

Paul Hobbel (1879-1966) wordt geboren in Ooltgensplaat. Zijn ouders hopen dat hij in het onderwijs terecht komt. Na zijn vierjarige opleiding bij Lanooy in Gouda opent hij in 1918 een eigen pottenbakkersatelier aan de Melkweg in Laren. Paul Hobbel staat bekend als gepassioneerd man. Hij maakt vooral serviesgoed in kleine series. Zijn werk wordt geprezen vanwege de simpele, pure vormgeving. Het werk van Hobbel is nationaal bekend door zijn exposities overal in het land. Hij lijkt beïnvloed te zijn door de Chinese en Japanse stijl vanwege deze eenvoudige vormgeving met een vaak sobere kleur.

Door hem vervaardigde apothekerspotten komen terecht in apotheken in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Artikelen worden ook aan huis verkocht waar een permanente tentoonstelling is. Samen met zijn vrouw Maria werkt hij dag en nacht in zijn atelier. Paul Hobbel signeert zijn werk met de letter M waardoor een streep loopt. Mogelijk verwijst dit naar de eerst letter van de voornaam van zijn vrouw.

In 1944 sluit het atelier vanwege materiaalgebrek en de economische crisis aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Paul Hobbel komt te overlijden in 1966.

Maria (Mies) Hobbel – van Harten (1881-1959) wordt geboren in Giessendam in een agrarisch gezin met 8 kinderen. Zij wordt oorspronkelijk opgeleid als onderwijzeres. Samen met haar man volgt zij lessen bij Lanooy. Terwijl haar man zich richt op sieraardewerk maakt Maria vooral gebruiksaardewerk.

In het atelier van het echtpaar Hobbel worden ook werk van de kunstenaars Jacobus Willem de Graaff (1876-1936) en Cornelia (Corrie) Demmink (1895-1969) gebakken.

De items die Marie alleen maakt worden gesigneerd met een M met daardoor een diagonale streep.

Het werk van Paul en Maria Hobbel is onder meer te vinden in het Centraal Museum in Utrecht, Museum Kennemerland en het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Referenties

  • Mieke G. Spruit-Ledeboer. De potterie van het echtpaar Hobbel: het zoeken van de hoogste noblesse in de uiterste eenvoud. Mededelingenblad Nederlandse Vereniging van Vrienden van de ceramiek, 111, 1983/3.

© 2024 Cees Sluijter

Thema door Anders Norén