Cees Sluijter

CEES SLUIJTER kunstpottenbakker Zwammerdam

Jules Vermeire

Biografie

De Belgische tekenaar, beeldhouwer, (glas)ontwerper en houtsnijwerker Jules Seraphien Vermeire wordt in 1885 geboren in Wetteren.

Hij leert het beeldhouwen in zijn vaders werkplaats en volgt zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Gent en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.
In Antwerpen ontmoet hij Chris Lebeau (1878-1945) uit Amsterdam met wie hij in 1908 naar Haarlem vertrekt. Lebeau helpt hem met het maken van sculpturen van hoorn, been en ivoor, geïnspireerd door het werk van Mendes da Costa en John Raedecker. Na de Eerste Wereldoorlog verhuist Vermeire naar Den Haag.

Tot 1912 werkt Vermeire met hout en dierenhoornen. Na 1912 gebruikt hij voornamelijk brons, marmer en steen. Favoriete onderwerpen zijn dieren, figuurvoorstellingen en portretten. Hij heeft een voorkeur voor ruwe en onafgewerkte sculpturen. Vermeire ontwerpt in de jaren 1930 tot 1932 figuren in glas voor glasfabriek Leerdam. Hij maakt ook aardewerk sculpturen die uitgevoerd (‘gebakken’) worden door Cees Sluijter en Gerrit de Blanken.

 

Zijn werk is aanwezig in onder meer het Kröller-Müller Museum, het Kunstmuseum Den Haag, Museum Boijmans van Beuningen, Museum de Fundatie en het Museum of Modern Art.

In 1975 wint hij de Jacob Hartoghprijs. Hij blijft actief in zijn werkplaats in Den Haag tot 1977 en overlijdt in dat jaar te Wassenaar.

monogram Vermeire

monogram Vermeire

Referentie

  • M. Singelenberg-Van der Meer. Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940. Zevende druk. Uitgeversmaatschappij ANTIEK Lochem bv. Lochem 2007.

© 2024 Cees Sluijter

Thema door Anders Norén