Cees Sluijter

CEES SLUIJTER kunstpottenbakker Zwammerdam

over

Mijn eerste vazen van Cees Sluijter kreeg ik eind 2019 van mijn moeder die ze was tegengekomen bij het opruimen. Ik had ze ooit eerder gezien maar er nooit veel enthousiasme voor gekoesterd. Pas toen mijn moeder vertelde hoe haar moeder – mijn oma dus – aan de vazen was gekomen, kreeg ik interesse voor Sluijters werk.

Mijn moeder werd in 1936 geboren in Zwammerdam waar nu de Hof van Spreij is. Mijn opa had een houthandel in Zwammerdam en tijdens de Tweede Wereldoorlog – en vermoedelijk ook daarna – kwam Cees Sluijter regelmatig langs om houtsnippers en ander restmateriaal op te halen om te gebruiken in zijn pottenbakkersoven.

Van Sluijter zelf kreeg mijn oma af en toe een vaas of vaasje waarschijnlijk als dank voor de kosteloos ontvangen restmaterialen. In hoeverre mijn opa heeft betaald voor deze vazen of dat Sluijter ze gratis weggaf, is mijn moeder nooit helemaal duidelijk geworden.

Daarnaast heeft Sluijter jarenlang als huisschilder gewerkt bij het schildersbedrijf van mijn ooms van mijn vaders kant in Alphen aan de Rijn.

Favoriet

Mijn favoriete items van Sluijter zijn de druipglazuur vazen met wisselende kleurschakeringen in bruin, groen en blauw.

Ik denk dat het werk van Cees Sluijter meer onder de aandacht gebracht mag worden en meer waardering verdient. Het voordeel van een website is dat belangstellenden voor Sluijters werk zich laagdrempelig kunnen verdiepen in zijn nalatenschap.

Dank

Voor het samenstellen van de biografie van Cees Sluijter heb ik diverse mensen gesproken die ik daarvoor graag wil bedanken. Dit waren vaak persoonlijke verhalen van oud-plaatsgenoten, bekenden en vrienden van Cees Sluijter: Jacob en Christa Roest uit Alphen aan den Rijn, Cees Langeveld uit Bodegraven van de Historische Werkgroep Zwammerdam, Paul Graveland, Joop van Wijngaarden uit Zwammerdam en Sijmen Hijkoop uit Woerden.
Van Luuk Boerman en Sijmen Hijkoop kreeg ik het fotomateriaal voor gebruik op deze website.

Eric van der Snoek

 

© 2024 Cees Sluijter

Thema door Anders Norén